Bier uit de ruimte

De Japanse brouwer lanceerde laatst  ‘’s werelds’ eerste bier uit de ruimte, wijzend op het gegeven dat het mout uit honderd procent ‘ruimtegerst’ bestaat. Het zogenaamde Haruna Nija-gerst is verbouwd tijdens een zes maanden durend onderzoek in de ruimte, dat Sapporo samen had opgezet met de Russische Academie van Wetenschappen en de Okayama Universiteit.

Onafhankelijk van aarde
De gerst groeide aan boord van de Zvezda Service Module Component, onderdeel van het Internationale Ruimtestation (ISS). Doel van de verbouw was  om voor voedselonafhankelijkheid te creëren ten opzichte van de aarde.

Aandacht voor ruimtevaart
Maar Sapporo kan de naam ‘Space Barley’ natuurlijk mooi uitbaten op de consumentenmarkt. De promotie die het eromheen heeft opgezet, is enigszins twijfelachtig: het bier zou de aandacht van kinderen voor ruimtetechnologie moeten vergroten.

Alleen voor Japanners
Toch valt het wel mee met de merchandising:  het bier wordt alleen aan Japanners boven de twintig verkocht en de opbrengst gaat naar de Okayama Universiteit , die naar eigen zeggen ruimtetech nog meer onder de aandacht van kinderen gaat brengen. Daarnaast is het bedoeld, en dat klinkt heel geloofwaardig, voor de verdere ontwikkeling van ruimtewetenschap in Japan en Rusland.


Misschien een mogelijkheid
Wil je toch dit bier bemachtigen? Dan zal een Japans familied zich via de site moeten opgeven en moet je hopen dat hij bij één van de 250 winnende digitale lootjestrekkers hoort. De gelukkigen krijgen een limited edition sixpack, waarvan de flessen allen 330 ml bevatten en een gezamenlijke waarde hebben van ongeveer honderd euro. Opgeven kun je tot 7 januari 2010, en het bier zal rond 28 januari worden bezorgd.