BMW iX Flow kan met een druk op de knop van kleur veranderen

Automerk BMW heeft op de Consumer Electronics Show een bijgewerkte versie van zijn elektrische iX SUV onthuld die van kleur kan veranderen van zwart naar wit om te passen bij de stemming van de bestuurder en om elektriciteit te besparen. Het concept, genaamd iX Flow, is verpakt in een soort "digitaal papier" dat ook wordt gebruikt om het scherm van de Kindle-e-reader te vormen.
Dit kan in één vloeiende beweging van kleur veranderen wanneer daarom wordt gevraagd door een elektrische impuls, waardoor de bestuurder zijn auto kan afstemmen op zijn persoonlijke stijl of het weer.


digitaal programma
"Vergelijkbaar met mode of de statusadvertenties op sociale-mediakanalen, wordt het voertuig dan een uitdrukking van verschillende stemmingen en omstandigheden in het dagelijks leven", zegt Stella Clarke, die leiding gaf aan het iX Flow-project bij BMW. Door de auto reflecterend wit te maken op zonnige dagen en warmte absorberend zwart in de kou, kan ook het energieverbruik van de elektrische auto worden verminderd, waardoor de actieradius wordt vergroot.

De iX Flow werd op CES gepresenteerd als onderdeel van een digitaal programma dat live werd gestreamd vanuit Duitsland en is volgens BMW "de eerste auto ter wereld waarvan de exterieurkleur met een druk op de knop kan worden gewijzigd".
Het digitale papier dat wordt gebruikt om de auto in te pakken, is oorspronkelijk ontwikkeld door studenten van MIT's Media Lab en functioneert met behulp van traditionele inktpigmenten die in de grafische industrie worden gebruikt.


flitsende buitenkant
Elk vel bevat miljoenen microcapsules, ongeveer zo breed als een mensenhaar, gevuld met negatief geladen witte pigmenten en positief geladen zwarte pigmenten. Door deze capsules met elektriciteit te stimuleren, zal de gekozen kleurinkt naar het oppervlak van de capsule bewegen en van buitenaf zichtbaar worden. In tegenstelling tot traditionele schermen straalt het digitale papier geen licht uit en gebruikt het alleen stroom om van kleur te veranderen, niet om het te behouden.

Om de plastic plaat naar de contouren van het voertuig te vormen, ontwikkelde BMW een driehoekig maaspatroon met behulp van een generatief algoritme, dat als laatste in precieze segmenten werd gesneden. Na te zijn bevestigd aan een laag circuit, werd de hele bodywrap opgewarmd en verzegeld om een ??naadloze afwerking te creëren. Hoewel BMW nog geen plannen heeft aangekondigd om de technologie in zijn huidige wagenpark te integreren, werkt de autofabrikant momenteel aan aanpassingen voor verschillende delen van de auto, waaronder het interieur. Toekomstige toepassingen kunnen een van kleur veranderend dashboard omvatten dat niet oververhit raakt en een flitsende buitenkant die de bestuurder kan helpen zijn auto te vinden.

Een aantal andere autofabrikanten heeft concepten ontwikkeld voor voertuigen die hun kleur of vorm kunnen veranderen, maar voorlopig bestaan ??deze alleen als renders. Het Vision Next 100-concept van MINI heeft een van kleur veranderend dak, terwijl de carrosserie van Renault's Morphoz kan worden uitgebreid voor lange afstanden of compacter worden om op kleine parkeerplaatsen te passen.