Jetson uitvinder vliegt naar het werk

Testen en nog eens testen

Na maanden van testen heeft het Zweedse bedrijf Jetson de eerste woon-werkvlucht van zijn Jetson ONE eVTOL uitgevoerd. Op de beelden, die vorige week via sociale media werden gedeeld, is te zien hoe mede-oprichter en Jetson ONE-uitvinder Tomasz Patan van huis naar zijn werk vliegt. Hoewel exacte details van de vluchttijd en afstand nog moeten worden onthuld, noemt het bedrijf het een 'gedenkwaardige gelegenheid' en zegt dat het de reistijd van Patan met maar liefst 88% heeft verkort.

Jetson: 'We zijn ongelooflijk trots om te kunnen delen dat we na maanden van rigoureus testen
's werelds eerste EVTOL woon-werkverkeer hebben voltooid!'

 

'WE GAAN VAN IEDEREEN EEN PILOOT MAKEN'
Jetson, opgericht door Peter Ternström en Tomasz Patan, maakte voor het eerst furore in 2018 met de succesvolle lancering van zijn persoonlijke vliegende auto-prototype. De startup keerde een paar jaar later in 2021 terug met een gebruiksvriendelijke versie van zijn Jetson ONE eVTOL die je kunt bezitten en vliegen.

De Jetson ONE heeft een op raceauto's geïnspireerd stijf aluminium opengewerkt frame met acht krachtige elektromotoren. Het ontwerp is lichtgewicht dankzij composiet koolstofvezel en geavanceerde 3D-geprinte componenten en geeft daarmee prioriteit aan veiligheid met functies zoals een reserve voortstuwingssysteem en een ballistische parachute. De eVTOL heeft een topsnelheid van 102 km/u en kan 20 minuten vliegen op één lading.

 

 ‘Onze missie is om vliegen voor iedereen beschikbaar te maken’, legt Ternström uit. ‘De Jetson ONE is een elektrische helikopter die je kunt bezitten en besturen. We zijn van plan om van iedereen piloot te maken.’

 

bron: Jetson ONE