Pantone Kleur van het jaar en de Simpsons

Pantone Kleur van het jaar en de Simpsons

Pantone is in 1962 gestart als fabrikant van kleurkaarten die bedoeld zijn voor gebruik door cosmeticabedrijven. Inmiddels zijn Pms kleuren een belangrijk onderdeel van allerlei creatieve en commercieële vakgebieden en Pantone heeft daar zeker aan bijgedragen toen ze in 1963 van richting veranderden en hun kleurmanagementsysteem in het leven riepen. Het PMS is een gestandaardiseerd kleursysteem dat over de hele wereld gebruikt wordt. De 'Kleur van het jaar' actie was een hit en versterkt het merk tot op de dag van vandaag.

Laten we de Pantone Kleur van het jaar eens nader bekijken: hoe wordt de Pantone-kleur van het jaar bepaald? Pantone houdt rekening met tal van factoren bij de totstandkoming van de Kleur van het Jaar. Ze gaan uit van allerlei trends uit mode, product- & industrieel ontwerp, politiek, productdesign, media, film, kunst en zelfs populaire reisbestemmingen om er maar een paar te noemen. De kleur die ze kiezen heeft vooral te maken met de tijdgeest en de sociaal-economische omstandigheden van het moment. Pantone houd hiervoor twee keer per jaar, in verschillende Europese hoofdsteden, (geheime) bijeenkomsten met kleurenvertegenwoordigers uit de hele wereld. Achter gesloten deuren wordt bepaald wat de kleur van het komende jaar wordt.


Bizarre ontdekking

Pantone kondigde hun Kleur van het jaar aan voor 2019. Ze kozen voor 'Living Coral'. Op hun officiële website zeggen ze dat het een "levens-bevestigende koraaltint is met een gouden ondertoon die energie geeft en verlevendigt". Het is een prachtige kleur en toen we naar de vorige Kleuren van het jaar vanaf 2010 keken, merkten we dat de kleuren van het jaar 2010 tot 2019 allemaal terug te vinden zijn in de woonkamer van de Simpsons familie.

simp_coy

Het bewijs

Om te beginnen met de Kleur van het jaar voor 2013: Smaragd. Deze tint is ook de kleur van het tapijt van de Simpsons. In 2016 heeft Pantone geschiedenis geschreven door twee tinten te selecteren voor Kleur van het jaar: Serenity and Rose Quartz. Samen treffen we deze twee kleuren ook aan op de muren in de woonkamer van de Simpsons!

De kleur voor 2019, Living Coral, past bij de plinten, 2018's Ultra Violet is de kleur van hun televisie en gaat helemaal terug naar 2010 waar Pantone's Kleur van het jaar - Turquoise - overeenkomt met de kleur van hun telefoon. Van het tijdschriftenrek tot de bijzettafel, het tapijt en het gordijn, ze passen allemaal bij elkaar. Als je dan bedenkt dat de Simpsons al in 1989 zijn begonnen, vraag je jezelf af: is dit nog toeval? Deze merkwaardige overeenkomsten zullen ongetwijfeld alleen nog maar meer onderstrepen dat Matt Groening, de schepper van The Simpsons, misschien wel een tijdreiziger is. Dat klinkt misschien gek, maar lees nog even door.

Dit is geen nieuwe theorie. Matt Groening is door allerlei consiracy-gekkies beschuldigd van tijdreizen, nadat The Simpsons met succes meerdere gebeurtenissen hadden voorspeld, die pas jaren na de betreffende afleveringen plaatsvonden!

 

Hier de meest opmerkelijke voorbeelden:

- In 2000 werd in de aflevering 'Bart to the Future' Donald Trump als president afgebeeld, waardoor een nationale crisis ontstond. Dit werd breed gedeeld in de presidentiële campagne van Trump in 2016.

 

- De Siegfried & Roy Tiger aanval - The Simpsons parodieerden de Las Vegas act Siegfried & Roy met hun eigen Gunter & Ernst. Gunter & Ernst worden door een tijger in de show aangevallen, wat tien jaar later gebeurde met het echte Siegfried & Roy.

 

- In een aflevering uit 1995 reizen de Simpsons weer naar het jaar 2010. Mensen gebruiken smartwatches. Een andere voorspelling die nu uitkomt. Opnieuw was dit niet bepaald een groot verhaal; in veel andere programma's en films werden de smartwatches al ver voor het verschijnen ervan in beeld gebracht.

 

- In 1997 maakten The Simpsons een verwijzing naar een uitbraak van Ebola, die helaas plaatsvond in 2014 en in een andere uitzending uit 1997 schijnt men te kunnen dat een voorspelling wordt gedaan over de aanslag op het World Trade Center, de Twin towers in New York, 9-11. Opmerkelijk is dat ze dan speciaal inzoemen op de voorpagina van een krant, waar het getal negen afgebeeld staat naast de Twintowers wat samen het getal 9-11 vormt.

 

- In een aflevering uit 2010 wed Milhouse dat MIT professor Bengt Holmstrom een Nobelprijs zou winnen. Hij won inderdaad een Nobelprijs in 2016.

 

- In een aflevering van 2012 wordt een personage, dat veel lijkt op Lady Gaga, in een harnas naar beneden getild in een glinsterende zilveren outfit om de bewoners van Springfield te vermaken. In 2017 daalt Lady Gaga inderdaad af, van het dak van het NRG Stadion, in een glitter jurk voor de Superbowl Halftime Show.

 

- In een Simpsons aflevering uit 2007 wordt de NSA afgeschilderd als een agentschap dat elk telefoontje afluisterde en overal burgers in de gaten hield. Dit werd bevestigd door de klokkenluider Edward Snowden in 2013. Dit was min of meer wel bekend, dat de Amerikaanse regering massaal toezicht hield, het was gewoon nog nooit bevestigd.

 

- Europa zet Griekenland op Ebay. Dit was een tikkertje dat over het scherm liep toen Homer in een nieuwsprogramma verscheen in een aflevering van 2012. In 2015 is Griekenland wel in gebreke gebleven bij de EU en de tikker klinkt nu zo'n beetje waar. Maar goed, je hoefde geen helderziende te zijn om dat te zien aankomen.

 

- De meest angstaanjagende toekomstvoorspelling, die je echt 'hmmm' laat zeggen, is wanneer Homer de massa van het Higgs Boson of het 'God-particle' in 1998 voorspelt. 14 jaar voordat wetenschappers bij CERN hun Large Hadron Collider bouwden en gebruikten om het bestaan van de Higgs Boson te bewijzen, misschien wel een van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen aller tijden, schrijft Homer Simpson op een schoolbord een vergelijking die de massa van het 'God-particle' nauwkeurig voorspelt.

 

Toegegeven, sommige van de bovenstaande voorspellingen zouden kunnen worden gedaan door iedereen die aandacht besteedt aan het nieuws, maar sommige zijn zo toevallig dat je alles in twijfel trekt. Is het kleurenschema van de woonkamer van de Simpsons een blind toeval, of de 'smoking gun' dat Groening een tijdreiziger is? Heeft Pantone in 2010 de 'tijdgeest' niet meer gebruikt om de kleur van het jaar te bepalen, maar alleen nog maar naar een ander deel van de Simpsons woonkamer gekeken? Wie weet. Het zou zomaar eens kunnen dat de telefoon op het bijzettafeltje uit de woonkamer van de Simpsons, de kleur voor 2021 wordt! 


simp_coy_lampBronnen: Designboom - Aspire doors