Enjoy the hype: digitale NFT kunst
Jpeg-bestand van digitale artiest Beeple wordt voor meer dan $ 69 miljoen verkocht op een NFT-veiling
Header foto - Beeple's Everydays: The First 5000 Days werd op een veiling voor bijna $ 70 miljoen verkocht.
Christie's
Een collage van de Amerikaanse kunstenaar Beeple is de duurste digitale afbeelding ooit geworden, waarbij het blockchain-geverifieerde kunstwerk meer dan $ 69 miljoen ophaalde op een veiling. Het kunstwerk, getiteld Everydays: The First 5000 Days, werd op 25 februari door Christie's vermeld voor slechts $ 100, en werd het eerste puur digitale kunstwerk met een NFT dat door een groot veilinghuis onder de hamer werd gelegd.
Een NFT is een op blockchain gebaseerd certificaat van echtheid dat kan worden toegewezen aan virtuele kunstwerken om hun oorsprong en eigendom te verifiëren.
Toen het kunstwerk op de laatste dag omhoogschoot tot $ 69.346.250, hebben ongeveer 22 miljoen mensen op de website van Christie afgestemd om de laatste minuten van de veiling te volgen. De wijdverspreide interesse werd ondersteund door een recente hausse in cryptokunst, of wat Wired een "NFT-goudkoorts" noemt, vergelijkbaar met de Bitcoin-bubbel. "Het begin van het volgende hoofdstuk in de kunstgeschiedenis".
De komst van NFT's heeft het mogelijk gemaakt dat originele digitale kunstwerken, die zeer gemakkelijk kunnen worden gedupliceerd, worden verkocht, verzameld en verhandeld voor winst, net als fysieke kunst. "Kunstenaars gebruiken hardware en software om kunstwerken te maken en deze op het internet te verspreiden gedurende de afgelopen 20 jaar, maar er was nooit een echte manier om het echt te bezitten en te verzamelen", zegt Beeple, wiens echte naam Mike Winkelmann is. "Met NFT's is dat nu veranderd. Ik denk dat we getuige zijn van het begin van het volgende hoofdstuk in de kunstgeschiedenis: de digitale kunst."
authenticiteit
Winkelmann plaatst sinds mei 2007 elke dag een digitaal kunstwerk op zijn Instagram, gedurende welke tijd zijn account bijna 2 miljoen volgers heeft verzameld. Het recordbrekende kunstwerk Everydays: The First 5000 Days is een collage van zijn dagelijkse digitale creaties die meer dan 13 jaar beslaan. De kunstenaar verkocht zijn eerste twee door NFT ondersteunde kunstwerken in oktober 2020, voor elk $ 66.666. Slechts een paar maanden later, in februari 2021, werd een van deze kunstwerken honderd keer doorverkocht op cryptokunstmarktplaats Nifty Gateway, waarmee de eigenaar $ 6,6 miljoen opleverde. Elk digitaal artefact kan worden geverifieerd via een NFT.
De recente explosie van belangstelling voor NFT's is niet beperkt tot de kunstwereld, aangezien elk digitaal artefact een NFT kan krijgen om de authenticiteit ervan te verifiëren en vervolgens kan worden verkocht. De Amerikaanse rockband Kings of Leon heeft zojuist zijn nieuwste album uitgebracht als een NFT en dezelfde technologie hielp onlangs de populaire Nyan Cat-meme te verkopen voor $ 560.000. Twitter-oprichter Jack Dorsey veilt zelfs zijn allereerste Tweet, die naar verwachting meer dan $ 2,5 miljoen zal opbrengen.
digitale jurk
In de wereld van design behoorden virtuele modeontwerpers tot de eerste adoptanten van NFT. Digitaal modehuis The Fabricant schreef geschiedenis in 2019 toen het voor het eerst een digitale jurk veilde, die $ 9.500 opbracht. Een aantal 3D-artiesten, die op Instagram populair werden vanwege hun buitenaardse weergaven, zijn ook begonnen geld te verdienen met hun werk als cryptokunst, waarbij Andrés Reisinger uit Barcelona vorige maand tien virtuele meubels onder de hamer legde, die voor bijna $ 450.000 werden verkocht.
Volgens de experts kunnen NFT's niet alleen worden verzameld, maar ook nuttig zijn.
Items zoals virtueel meubilair of mode kunnen worden geïntegreerd in animaties en CGI-films of worden gebruikt in open-world games zoals Minecraft, terwijl The Fabricant's Iridescence-jurk eenvoudig over een afbeelding van de koper kan worden gelegd om de indruk te wekken dat ze het kledingstuk daadwerkelijk draagt. De oprichter van Fabricant, Amber Jae Slooten, heeft zelfs betoogd dat virtuele mode een duurzamer alternatief kan bieden voor fast fashion, aangezien het niet is gemaakt van eindige materiële bronnen, geen afval genereert en niet over de hele wereld hoeft te worden verscheept.
Yea right: genoeg te beleven dus, als je van virtuele hypes houdt. Terwijl we dit online zetten is de koers van Bitcoin weer eens gehalveerd, omdat Elon Musk weer iets heeft geroepen over zijn besluit dat Tesla geen Bitcoin meer accepteerd als betaalmiddel. De uit een grap geboren Dogecoin is nu zijn nieuwe favoriete betaalmiddel. Met slechts enkele tweets bereikte hij deze waardevermindering. Hopelijk vraag je jezelf dan wel af wat dan in hemelsnaam die waarde heeft bepaald in de eerste plaats en hopelijk trek je de conclusie dat echte waarde uiteindelijk te vinden is in echte spullen. Want in plaats van dat plaatje van Beeple had je ook natuurlijk een mooie Rembrandt aan je wand kunnen hangen in je nieuwe kasteel in de Dordogne.
Check: beeple-crap.com